Sarcina

Săptămâna 6 de sarcină

E absolut fantastic ce se întâmplă în a șasea săptămână de sarcină! Creșterea e spectaculoasă – embrionul are dimensiuni cuprinse între 2 și 4 mm. E așa, cam cât un bob de linte! Inimioara bate cu mare, foarte mare repeziciune, aproape de doua ori mai des decât inima ta.

Încă o inima bate în tine! Sau poate două?

O inimioară pe care e posibil să o vezi cum pulsează la o ecografie vaginală, iar asta este, cu siguranță, o experiență magnifică pentru tine și pentru viitorul tătic. Cât despre tine, în a șasea săptămână de sarcină sunt deja destule semne clare că ți se întâmplă ceva tulburator, unic, miraculos. Ești, probabil când veselă și exuberantă, când ușor îngrjorată, tematoare pentru tot ce urmează să se mai întâmple. E posibil ca abdomentul tău să îți dea deja câteva semne de transformare, și la fel fac și sânii. Dar vorbim în detaliu despre toate acestea îndată, îndată! Mai întâi, ne uitam mai cu atenție la bebe. Încă vorbim despre perioada embrionară a sarcinii.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 6 de sarcină

În a șasea săptămână de sarcină, bebe e cam cât o mititică…unghie mică sau cât un mic, mititel bob de mazare…cu codiță. Are, cum spuneam, undeva între 2 și 4 mm. Dimensiunea este lungimea de la vârful începutului lui de căpșor și până în vârful “codiței”. Spunem codiță pentru că embrionul încă arată mai degrabă ca un mormoloc.

Cu această ființă minusculă se întâmplă lucruri remarcabile. Inimioara are 100 de bătăi pe minut – cam de doua ori mai mult decât la un adult. De altfel, încep să se formeze și “cămăruțele” inimii – ventriculul stâng, ventriculul drept, atriu stâng, atriu drept. În a șasea săptămână de sarcină, secțiunile creierului (encefalul, mezencefalul și cerebelul) sunt stabilite.

În plus, fața bebelușului începe să prindă contur în săptămâna 6 de sarcină. Încep să se formeze gura, limba mititică, mâinile și picioruțele – care arată ca niste palete – prind, și ele, formă.

Ce se întâmplă cu mămica în săptămâna 6 de sarcină

În a șasea săptămână de sarcină, probabil că nu îți este tocmai ușor. E probabil să apară așa-numita senzație de “arsură în zona inimii” (pyrosis), mai frecventă la scurt timp dupa ce mănânci.
Ce este, mai exact, “arsura din zona inimii” care se simte de prin a șasea săptămână de sarcină? E un simptom pe care îl au un sfert din femeile gravide și care se poate accentua pe măsură ce sarcina avansează. Mai ales atunci când bebelușul crește și pune presiune pe aparatul digestiv.

Se întâmplă atunci când tractul digestiv se relaxează, iar acidul din somac își face drum către esofag. Apare mai frecvent în timpul sarcinii din două mari motive: în primul rând, hrana circulă mai lent prin intestine, iar în al doilea rând, forma stomacului se modifică din pricina presiunii pe care o pune uterul în creștere.

Tot de prin a șasea săptămână de sarcină, e posibil să ai o senzație de aciditate în gură sau să simți deseori un gust amărui, fără ca tu să fi mâncat nimic amar.

Se mai poate întâmpla ceva în a șasea săptămână de sarcină: poate apărea constipația. Majoritatea femeilor gravide trec prin asta, iar primul lucru pe care îl poți face este să mărești volumul de lichide consumate. Deshidratarea e una dintre marile cauze ale constipației. Și să nu uităm că, în această perioadă, ești supusă unei avalanșe de hormoni. În plus, crește și volumul de sânge.

bibliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M.S.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *