Sarcina

Săptămâna 3 de sarcină

În cea de-a treia săptămână de sarcină, totul începe să fie o idee mai clar. Parcă nu ești încă atât de sigură, sigură că ești gravidă și parcă încă nu te încumeți să dai sfoară în țară. Dar probabil că ai vorbit deja despre bebeluș măcar cu oamenii foarte dragi și foarte apropiați.

Marea întâlnire dintre spermatoziod și ovul

Să ne gândim puțin unde am ajuns și cam câte s-au întâmplat în primele doua săptămâni de sarcină sau tocmai se întâmplă. Mama a ajuns la ovulație, iar un ovul a luat-o curajos  la vale spre trompa uterină, în așteptarea micului, dar voinicului petitor: spermatozoidul finalist. Adica fertilizarea! Marele și miraculosul “început de bebe”.

Când spermatozoidul și ovulul se întânesc, membranele lor se unesc. Să fie clar, ovulul nu lasă pe oricine să intre: în clipa în care spermatozoidul câștigător i-a penetrat membrana, ovulul își schimbă structura “straturilor protectoare”, astfel încât nimeni să nu mai poată da buzna de aici încolo. Sigur, există și situații absolut excepționale, dar despre acest lucru vorbim alta dată.

Acum, suntem în momentul în care au interacționat cromozomii bărbătești și cei femeiești. Săptămâna 3 de sarcină e, de regulă, momentul în care se combină informații genetice, caracteristici ale părinților. Acest “amestec cromozomial” este ceea ce ne va face unici.

Începutul călătoriei spre o nouă viață

În săptămâna 3 de sarcină, bebelușul tău este o biluță de celule care se cheamă zigot. Zigotul își croiește drum spre uter (căci concepția s-a produs, îți amintești, pe trompa uterină). Iar diviziunea celulară continuă. Aceste celule se numesc blastomeri. Și, pe masură ce blastomerii se tot divid, apare o mingiucă solidă de celule, care se numeste morulă.

Acesta acumulează treptat lichid și va deveni, ușor, ușor, blastocist.

Săptămâna viitoare, blastocistul are o gramadă de treabă. În vreme ce va continua să crească și să se dezvolte se va rostogoli temeinic spre uter, iar acolo unde se va fixa și va rămâne, va crește până când bebe va veni pe lume.  Dar despre nidare – căci așa se cheamă procesul – vom vorbi atunci când va veni vremea.

Ce se întâmplă cu „bebelusul” în săptămâna 3 de sarcină

În săptămâna 3 de sarcină, bebe încă nici nu prea e bebe. E mic, miniscul rău de tot. Dacă nu ar fi înăuntrul tău, ci afară, nu l-ai putea vedea cu ochiul liber. E cam cat un vârf de ac subțire rău de tot. Ca să ai imaginea mai clară, are o “înălțime” de vreo 0.150 de milimetri. Și nici nu prea arată a bebeluș, să fim seriosi! În a treia săptămâna de sarcină, bebe este, de fapt, un ghem de celule care se tot divid. Probabil că, daca ai ști exact când devine blastocist, ai da o petrecere de bucurie. Și e normal, a mai crescut un pic, a intrat într-o nouă etapă! Săptămâna 3 de sarcină chiar e o aniversare excelentă!

Și acum, marea întrebare: băiat sau fată? Trebuie să mai treacă destul de multe săptămâni de sarcină până când veți afla și voi, părinții, dar zarurile au cam fost aruncate. Totul a depins de… spermatozoidul care a fecundat ovulul. Un spermatoziod cromozom Y va duce la apariția unui băiat, un spermatozoid cromozom X va face părinții unei fetițe.

Ce se întâmplă cu mamica în săptămâna 3 de sarcină

În săptămâna 3 de sarcină, unele femei simt deja niște schimbări, iar altele au cam știut exact și ce li s-a întâmplat și în etapele anterioare ale sarcinii. Există femei care au crampe ușoare sau chiar simt durere când ajung la ovulație. E, totuși, încă prea devreme pentru schimbări semnificative la mămică. Stai liniștită, nu mai e mult până când vei simți foarte clar că ești însărcinată. Și se va și vedea din depărtare!

Acum, e un moment bun să vorbim despre felul în care pot influența bebelușul acțiunile mămicii.

Efectul aspirinei în săptămâna a treia de sarcină

Există studii care arată că ar fi mai degrabă bine să eviți aspirina și alte inflamatorii non-steroide. Cercetările arată că aspirina luată la scurt timp după conceperea copilului crește riscul de sarcină oprită în evoluție. În orice caz, dacă ai nevoie de o aspirină în săptămâna 3 de sarcină, ideal este să te consulți înainte cu medicul tău.

Mișcarea fizică la începutul sarcinii

Exercițiile fizice pot fi destul de importante pentru multe femei însărcinate. Ce este sigur e că femeile care sunt într-o formă fizică bună fac față mai ușor travaliului și nașterii. Și mai sunt alte beneficii. Exercițiile fizice pot înlătura durerile de spate (de care nu prea scapă femeile gravide), îmbunătățesc circulația sangvină și flexibilitatea.

Există și reversul medaliei. Exercițiile fizice în timpul sarcinii pot duce la creșterea temperaturii sau la o mai slabă circulație a sângelul spre uter. Așa că ascultă-ți organismul, nu îl forța și, mai ales, ascultă-ți medicul. Sfătuiește-te cu el.

Bliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *