Sarcina

Saptamana 16 de sarcina

E posibil ca momentul pe care il astept cu nerabdare de atata amar de vreme sa fi sosit: din saptamana 16 de sarcina poti simti miscarile bebelusului!

Asculta melodia ta preferata, bebelusul aude si poate ii place si lui

„Cand eram gravida si am citit ca aude si poate tine minte muzica pe care eu o ascult, am luat-o razna un pic! Facusem un program muzical nebunesc. Lunea puneam tare muzica pe care o ascultam eu cand aveam vreo 18 ani, martea era de muzica clasica… A, vinerea faceam discoteca! Si, in fiecare zi, terminam cu piesa „Sky full of stars”… ” E ce mi-a povestit candva Ioana, prietena mea care are o fetita de opt ani care umbla toata ziua cu castile pe urechi. Dar asa fac aproape toti pustii din ziua de azi, nu-i asa?

Ce se intampla cu bebelusul in saptamana 16 de sarcina

Bebelusul n-are timp de pierdut, trebuie sa creasca non-stop! In saptamana 16 de sarcina, are aproape 12 cm, cantareste in jur de 100 de grame. Daca vrei o imagine care sa te ajute mai usor sa iti imaginezi cam cat e acum, gandeste-te la un avocado.

In saptamana 16,  isi tine capul mai bine decat acum cateva zile, iar acest lucru e posibil pentru ca ca muschii si oscioarele gatului s-au mai “intremat”

Urechile sunt foarte aproape de pozitia lor finala, iar ochii s-au apropiat. Ai auzit de “testul cu lanterna”? Cand apropii lanterna de burtica si simti cum bebe se foieste? Un fir de lumina razbate pana la bebelus, iar el are ochii functionali. Daca se intampla sa ii vina lumina in ochi (e cam mult spus, dar intelegi ideea), s-ar cam da din calea ei.

In saptamana 16 de sarcina, pielea fina a bebelusului e transparenta si prin ea se pot vedea vasele de sange mititele. Asculta  cu atentie, bebe incepe de-acum sa auda! Mamico, vocea ta ajunge, in sfarsit, la micut… sau micuta!

In saptamana 16 de sarcina, bebelusul aude. Aude vocea ta, ii aude pe cei „de afara”, care il asteapta si il iubesc

Daca tu asculti un cantec preferat de multe ori, sa nu te miri daca il va tine minte si cand se va naste. Bebelusii chiar recunosc muzica pe care au auzit-o cand erau in burtica!

Ce se intampla cu mamica in saptamana 16 de sarcina

Pentru o viitoare mamica aflata  saptamana 16 de sarcina exista si vesti bune, si unele mai putin cumsecade. Parul tau poate capata o stralucire speciala, iar piele poate fi acum mai luminoasa.

In acelasi timp, sanii ti-au crescut simtitor. E posibil sa te lupti cu o afurisita de constipatie, pentru ca uterul crescut incepe sa apese pe intestine.

Si mai e posibil sa devii usor uituca. Asa se manifesta ceea ce se cheama „creierul de gravida”. Nimeni nu poate spune cu exactitate daca e rezultatul uriaselor schimbari biologice sau, pur si simplu, ai multe, foarte multe pe cap.

Mai e posibila si o senzatie de mancarime a ochilor, pe care ii simti uscati si sensibili. Niste picaturi pot fi de mare ajutor, dar e musai sa vorbesti cu medicul inainte de a le folosi.

 

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *