Inspira

Cand devii mama, creierul incepe sa functioneze altfel

Cand devii mama, totul se schimba in tine. E atat de diferit de tot ce ai simtit pana acum incat e foarte posibil ca asta sa te sperie uneori.

E o transformare unica, puternica, tulburatoare. Dar are explicatii si, mai ales, are rost

Simti altfel, vezi altfel din secunda in care doua dungi rosii te anunta ca vei fi mama. Dar asta e doar inceputul!
E doar momentul in care inima iti zvacneste in piept, iar in minte gandurile se transforma in trenuri care trec in viteza in toate directiile.

Te bucuri, speri, te intrebi, intri in panica… Normal, incepi sa devii mama

Vijelios, ceva din tine te anunta ca începe un drum pe care n-ai mai fost. Ca totul se schimba de acum. Iar tu te bucuri si te sperii. E primul firesc, fiindcă Necunoscutul chiar e ceva care poate speria cu ușurintă. Cand  începi sa iti imaginezi, incep bătăliile din tine: vrei sa iti tii copilul in brate, sa stai cu el neîntrerupt, sa ii pândești fiecare zâmbet si fiecare lacrima. Dar, in același timp, te intrebi daca o sa mai poti fi tu, cea pe care o stii. Ai vrea sa stii daca o sa iti mai bei vreodata lenevoasa cafeaua, daca o sa mai dormi cat vrei in prima sambata liberă dupa multe muncite sau daca o sa mai poti fugi la un film intr-o zi in care vrei sa fugi de tot si toate. O sa mai iesi cu prietenii asa cum o faci acum, cand ai chef sau… cand trebuie?

Cand urmeaza sa devii mama, esti coplesita de emotii. De temeri si bucurii, de indoieli si nerabdare

Dincolo de emotii, e stiinta. Cand devii mama, mintea ti se schimba aproape cu totul. La propriu si pe termen destul de lung.

Cand nasti primul copil, devii la propriu alt om. Mintea chiar ti se schimba cu totul

Oamenii de știință au studiat cu atenție cum functioneaza creierul mai multor proaspete mamici. Scanarea cerebrala a arătat ca zonele responsabile de procesarea informațiilor sociale se reaseaza, se recalibreaza. Parca o mana nevazuta apasa un buton invizibil. Asa, cum resetăm noi un computer. Zonele cerebrale care se schimba sunt cele implicate in modul in care înțelegem gandurile exprimate de altii, emoțiile si dorintele celorlalti.

Lumea din jur incepe sa nu mai aiba atat de multa importanta. Copilul e centrul Universului Tau

E o modificare care se intampla la prima sarcina si durează aproximativ doi ani. Lumea unei femei care devine mama se muta cu totul in preajma copilului. E un microunivers unic la nașterea caruia creierul insusi participa din plin. Si are sens, spun oamenii de știință: transformarea ajuta noile mamici sa le ofere copiilor lor toata grija, toata atenția, toata afecțiunea.

Felul in care functioneaza mintea unei proaspete mamici se schimba semnificativ in primii ani din viata copilului ei

E un fel de incredibila renuntare la sine. Una la care, de fapt, mamicile nici nu se gandesc. Oricum, fiecare si-a resetat mintea!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *