Din Viata

„Sora mea mi-a daruit uterul ei. Acum, sunt mama”

Poate parea prea mult, poate parea ciudat. Poate chiar putin prea mult, poate chiar e  putin ciudat. Dar, mai presus de orice, e despre o promisiune indeplinita. Despre iubire…

Am citit povestea asta de vreo cinci ori in ultimele luni. Am citit-o in toate felurile: ca pe o inovatie, premiera medicala absoluta, remarcabila, uluitoare. Ca pe o drama cu o magnifica rasturnare. Am citit-o cu emotii amestecate: curiozitate, mirare, induisoare, tristete si, apoi, bucurie. Pe scurt, povestea suna asa: doua surori mici. Una dintre ele afla, pe la inceputul adolescentei, ca nu va fi niciodata mama. Ca nu va putea face niciodata copii, pentru ca nu are uter. Atunci, imediat dupa veste, a venit promisiunea: sora ei i-a promis ca, la un moment dat, cand vor fi mari, ii va darui uterul ei. S-au facut mari, iar medicina a avanstat intr-atat intre timp, incat promisiunea a putut fi tinuta.

Primul transplant de uter intre surori. Si drumul pana aici

„Sora mea mi-a promis intotdeauna ca, la un moment dat, imi va da uterul ei”, povesteste Lollo, asa cum ii spune toata lumea Lolitei Wasterlund.Pentru ca Lollo s-a nascut cu un sindrom foarte rar, cu nume extrem de lung si de bizar: Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser. Adica s-a nascut cu un singur rinichi, are vaginul foarte scurt si nu are uter deloc.

Cand erau adolescente, Linda i-a promis Lolitei ca ii va darui uterul ei

„Prima data, sora mea mi-a facut promisiunea aceasta cand aveam 14 ani.. Si e amuzant pentru ca, in adolescenta, ne certam mereu.. Anii au trecut, iar cand s-a nascut primul meu nepot, primul copil al surorii mele, am avut in fata ochilor doua optiuni: ori sa ma indepartez, pentru ca era prea dureros pentru mine, ori sa iau parte din bucuria lor. Am ales a doua varianta si acela a fost momentul in care noi doua am devenit extrem de apropiate.. Ei ii fusese ingrozitor de greu si sa imi spuna ca e insarcinata!”

„Niciodata nu e usor si niciodata nu e momentul potrivit sa ii spui unui barbat pe care ajungi sa il iubesti ca nu, nu vei putea face niciodata copil”

Poate ca, uneori,  e fix asa cum se auzi si cum ti spune uneori: cel mai mult iti doresti imposibilul. Lucrurile care, dintr-un motiv sau altul, tie par sa iti fie interzise.  Lollo si-a dorit intotdeauna sa fie mama. Dar, pentru Lollo, era imposibil. Anatomic! Cum sa aduci pe lume copii cand ai venit pe lume fara „prima casa” a copilului? A facut ani de terapie, relatiile ei au fost mai mereu complicate – „Pentru ca nu e niciodata nici usor si nici momentul potrivit sa ii spui unui barbat pe care ajungi sa il iubesti ca tu nu, nu vei putea face niciodata copii”. Lollo a avut perioade in care s-a insingurat si indepartat de toti, inclusiv de familie. Mai putin de copii: a fost, toata viata, educatoare.

Au trecut ani intre primul moment in care chiar a indraznit sa spere si ziua in care si-a strans bebelusul in brate

Lollo a auzit prima data de transplantul de uter in 1999, cand mama ei i-a dat sa citeasca un articol despre profesorul suedez Matt Brannstorm care, la vremea aceea, incepuse sa faca experimente pe animale. L-a sunat atunci pe loc si au stat putin de vorba. Cativa ani mai tarziu, a citit un alt articol: profesorul Brannstrom primise aprobabrea sa incerce testarea transplantului de uter si la oameni, Dupa o serie de teste de tot felul, inclusiv psihologice, cazul lor a fost acceptat.

Asa a devenit Lolita Wasterlund a unul dintre cei foarte putin oameni din lume care au avut parte de un trasnplant de uter. Si a fost pentru prima – si, deocamdata, singura oara – cand aceasta complicata si inovatoare interventie a avut loc intre surori. Medici de la Universitatea ddin Gothenburg au facut interventia, care e in mod special periculoasa atunci cand donatorul este in viata -0 si vorbim aici despre Linda, sora Lolitei.

Transplantul de uter este o interventie chirurgicala este una extrem de complicata si de riscanta

Linda s-a temut abia dupa operatie, „Dupa ce Lollo a primit uterul meu, abia atunci m-am speriat. Si asta pentru ca m-am temut ca nu va ramane insarcinata nici asa… Asta ar fi insemnat, pentru mine, ca i-am oferit sperante desarte”, a povestite Linda pentru BBC. Dar sperantele nu au fost desarte: in iunie 2915, Lollo a devenit, in sfarsit, mamica. Are un fiu, Cash-Douglas. Iar acum poate spune cu bucurie incredibila povestea a ei, a surorii sale si a copilului care, teoretic, n-ar fi avut cum sa vina pe lume. Dar, uneori, nimic nu e imposibil, nu-i asa?

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *