Din Viata

“Mama, sunt pentru totdeauna fiica ta, esti pentru totdeauna prietena mea!”

Vine ziua cand copilul isi ia zborul. Mai trista n-ai fost niciodata… Dar nici mai fericita nu ai fost!
 
Simti asta, probabil, din ziua in care ti se naste copilul. Stii dintotdeauna ca rostul tau e sa ii dai cele mai bune aripi si sa astepti momentul in care sunt atat de puternice incat poate sa zboare oricat de sus, oriunde ar vrea.
Stii ca ai facut tot ce ti-a stat in putinta. Dar nu stii niciodata daca a fost de-ajuns!
Te pregatesti toata viata pentru acest moment si nu esti, de fapt, niciodata pregatita. Iar atunci cand vine clipa, simti – dincolo de amestecul de amaraciune si bucurie, si o nevoie uriasa sa stii ca te-ai descurcat bine. Daca ai fost o mama buna. Daca ai sadit in copilul tau semintele increderii si bucuriei de a trai, iar apoi ai avut grija sa creasca si sa rodeasca.
Tiffany Haley e o adolescenta care i-a oferit mamei sale cea mai impresionanta confirmare. Tiffany isi doreste sa devina asistent social. A avut ani grei, in care s-a luptat cu demoni teribili, dupa cum ii numeste ea. Dar a avut-o pe mama sa alaturi la fiecare grea incercare. Acum, se pregateste sa plece la colegiu. Sa faca marele pas: sa plece de acasa. Inainte de plecare, i-a scris mamei sale. E una dintre cele mai impresionante scrisori pe care le-am citit.
Stii, asta e marele si minunatul secret: nu doar pentru tine e grea ziua in care copilul pleaca de-acasa
“Mama,
Ai fost langa mine cand aveam 5 ani si mi-era frica sa merg la scoala. Ai stat cu mine in capatul strazii si am asteptat amandoua sa vina autobuzul… Si mi-ai zis sa miros flori si mi-ai dat sa fac baloane de sapun ca sa scap de lacrimi. Ai fost langa mine cand am cazut si mi-am julit genunchii. Ai intins mainile dupa mine, pregatita deja pentru plansul meu… Cand m-am ridicat, m-am scuturat si am luat-o iar la fuga, ai zambit si ai dat din cap
Ai fost langa mine in miez de noapte, cand tuseam rau si nu puteam sa dorm. Si mi-ai spus sa nu imi fac niciodata griji ca te trezesc, ca vei fi intotdeauna alagturi de mine cand ma voi simti rau si cand voi avea nevoie de tine. Ai fost acolo, sa ma inveti imbratisarile si zambetele si sa spun sau sa aud “Multumesc!”

„Mama, 1i fost langa mine cand aveam 5 ani si mi-era frica sa merg la scoala”

„Ti-am spus ca sunt neinteleasa doar ca sa aflu ce intelegi tu…  Au fost momente cand nu ma mai mai cunosteai, dar ai ramas acolo, langa mine..”

Ai fost acolo, la fiecare concert, la fiecare joc, la fiecare ceremonie de-a mea.
Acum, ca ma pregatesc sa plec de acasa, imi dau seama ca nu numai eu traiesc un moment de cotitura, ci si tu! In acesti ultimi ani, cred ca te-am supus la toate incercarile… Eram prinsa in propriile batalii si te-am “folosit” ca sa ies la liman.. Ti-am spus ca sunt neinteleasa ca sa aflu de la tine ce intelegi tu… Ti-am spus ca nu-mi pasa de nimic doar ca sa vad daca tie iti pasa atat de mult in continuare… Au fost momente in care nici nu mai cunoasteai, nici nu ma mai recunosteai, dar nu ai plecat nicio secunda de langa mine. Si asta pentru ca tu stiai ca eu eram inca acolo, ascunsa undeva.

„Mama, ai fost alaturi de mine mereu… Si cand am ras, si cand am plans…”

Mi-ai recunoscut toate reusitele, si pe cele mari, si pe cele foarte mici si ai gasit intotdeauna o cale sa arati cat de mandra esti de mine. Mi-ai sustinut si respectat dorinta de independenta, dar ai fost mereu atenta cand cad, fac greseli si ma straduiesc sa rezolv totul singura, in felul meu. Si, daca nu ma descurcam, erai oricand acolo, sa ma ajuti tu cand aveam nevoie!

Atunci cand copilul iti spune ca ii esti cel mai bun prieten, poti sa fii sigura ca ai reusit
Mama, ai facut tot ce ti-a stat in putinta sa fii sigura ca sunt fericita acasa si sustinuta la scoala. Ai facut atat de multe si, totusi, inca te intrebi daca ai facut de-ajuns. Am crescut in ultimii cativa ani, si am crescut repede. Iar cand ma razboiam cu temerile si demonii adolescentei, o parte din mine a stiut mereu ca nu sunt niciodata singura. Mi-ai dat incredere, speranta si mi-ai reamintit care mi-e calea. Iti multumesc ca ai stat langa mine si ai crezut in mine chiar si atunci cand eu ma indoiam!

„Mama, datorita tie, stiu ca totul va fi bine!”

Curand, voi pleca de acasa, dar nu simt ca parasesc nimic. Nicio scoala, nicio mutare, nimic nu poate rupe legatura noastra. Am in tine, mama, cea mai buna prietana, cel mai infocat sustinator al meu, am in tine propria-mi raza de soare. Datorita tie, stiu ca totul va fi bine. Datorita tie, stiu ca toate framantarile sunt trecatoare, ca orice schimbare poate aduce ceva extraordinar si ca nicio despartire nu poate pune capat iubirii.

In esenta, nu se pierde nimic, dar transformarea vine cu destul de multa tristete

Iti scriu ca sa iti mai spun inca o data ca nimic nu se sfarseste acum. Chicotelile, imbratisarile, plimbatul cu masina, rasetele si cantatul, dansul in bucatarie – nimic nu va disparea!
Raza mea de soare, unica mea raza de soare, iti multumesc ca mi-ai daruit lumea! Acesta e doar inceputul!
Te iubesc,
Fiica si prietana ta pentru totdeauna!
Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *