Din Viata

Imaginea care arata legatura magnifica dintre o mama si bebelusul ei

E, probabil, cea mai puternica legatura care se poate naste intre doua fiinte omenesti. Pe cat de puternica, pe atat de complexa.

Este o legatura pe care o simti, o stii, o intelegi

Pe o femeie, maternitatea o schimba complet si pentru totdeauna. O schimba fizic, psihic si emotional. Si schimbarile sunt inimaginabil de multe, de diferite, de profunde. Cand devine mama, o femeie are parte de un fel de resetare a mintii. La propriu! Microuniversul i se schimba, prioritatile i se schimba, interesele i se schimba.

Copilul ramane parte din mama lui chiar si dupa ce se naste. La propriu!

Ca sa nu mai vorbim despre recenta descoperire care spune ca in corpul unei femei raman, vreme indelungata, celule ale bebelusului pe care l-a nascut. Firimituri din copil traiesc in mama chiar si cateva zeci de ani.

S-au scris poeme si romane s-au sculptat statui admirabile si s-au pictat tablouri memorabile intr-o incercare de cand lumea de a arata, cumva, aceasta legatura fantastica dintre mama si copilul ei.

 

Ce vedem acum, aici, este prima imagine a acestei legaturi obtinuta prin rezonanta magnetica. Este imaginea neurologului Rebecca Saxe si a fiului sau, Percy, in varsta de doua luni. Rebecca Saxe este neurolog la Departamentul de Stiinte Cognitive al MIT si studiaza „Teoria Mintii” – altfel spus, „felul in care oamenii gandesc despre gandurile altor oameni”

„Am vrut sa vad mama si copilul ei asa cum nimeni nu i-a vazut niciodata”

„Aceasta imagine obtinuta prin rezonanta magnetica nu a fost facuta in scopul vreunei disgnosticari. Am vrut sa am o imagine RMN a mamei impreuna cu copill sau. Am facut-o pentru ca nimeni nu a mai facut asta si am vrut sa vad”, explica Rebecca Saxe in articolul sau scris pentru Smithsonian.

Totusi, ce ne dezvaluie imaginea? In primul rand,sunt foarte clare diferentele dintre creierul mamei si cel al bebelusului. Copilul are mai putina materie alba, care e din mielina – un fel de retea prin care, treptat, „mesajele” ajuns sa circule prin creier. Pentru Rebecca Saxe, aceasta este o imagine care arata cat de mare si de important este rolul pe care mama il are inca de la nasterea copilului ei. Arata cum mama modeleaza copilul. „Felul in care vorbim, cantam, felul in care ii tinem si ii imbratisam pe copiii nostri si felul in care ne jucam cu ei cans sunt mici reprezeinta primele caramizi, temelia dezvoltarii lor. Iar acesta e un lucru inaltator si infricosator, in acelasi timp, pentru ca miza este uriasa”, a explicat Saxe pentru Today.com.

Concluzia Rebeccai Saxe este ca imaginea suprinde insasi calatoria prin viata. Creierul mamei, cu zonele sale albe in care s-a acumulat cunoasterea dobandita pana acum, in contrast cu mintea copilului ei, cu zonale sale atat de intunecoase, pentru ca e abia la inceput de drum. Albul vine din toata viata pe care o are inainte.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *