Din Viata

Copilul traieste in tine si dupa ce il nasti. Intr-un fel magic

Stii sentimentul. Oricat de mare ar fi copilul acum, oricat de departe ar fi, uneori ai sentimentul ca e cu tine exact ca atunci cand il purtai in pantece. Nu poti sa explici cum anume, dar e o senzatie extremm de puternica. Si mai stii si ca o alte mama te-ar intelege perfect.

Stii si simti cum copilul te schimba cu totul din clipa in care ai aflat ca devii mama

Nu e vorba doar de bombardamentul de hormoni, din cauza caruia esti in stare sa razi si sa planzi din unul si acelasi motiv. Nu e vorba doar de felul in care mintea incepe sa iti functioneze, pentru ca si acolo se schimba incredibil de multe lucruri. Pur si simplu, creierul incepe sa faca altfel conexiunile.

Nu e vorba ca, emotional, iti porti copilul cu tine toata viata. Practic, nu te opresti niciodata sa te gandesti la el. Sa iti faci griji pentru el. Sa te intrebi, deodata, oare ce face acum, in clipa in care ti-a venit gandul. Nu incetezi niciodata sa te bucuri pentru el. Dar acum e voprba despre altceva: despre celulele ale bebelusului care raman si traiaest in mama lui zeci de ani, daca nu chiar o viata intreaga.

Copilul chiar traieste in mama lui si dupa ce s-a nascut

Cand se naste, bebelusul lasa in urma lui celule care vor trai in mama sa chiar si toata viata

Copilul tau e cu tine in toate felurile pomenite pana acum, in multe alte cateva pe care sigur le-am uitat, dar si in cel mai straniu, mai puternic si mai neasteptat: celule ale copiilor nostri raman in noi si traiesc zeci de ani dupa ce i-am nascut. Daca ti se pare ciudat si extraordinar, asta inca nu e tot. Celulele mamei nu raman pur si simplu in organismul mamei, ci se plimba prin tot organismul. Acele celule pe care bebelusul le lasa in urma in mamica lui se imprastie si se cuibaresc pe unde se simt mai bine: in creier, in plamani, in ficat si, practic, schimba celulele mamei. Din nasterea unul copil se nasc alte celule, un amestec genetic unic si miracolos intre mama si bebelusul ei.

Cum ajunge copilul sa isi protejeze mama din interior

„Devin celule noi si vii”, spune unuk dintre cercetatorii care au realizat studiul. De-a lungul anilor, aceste celule pot disparea, dar deseori ramana in mama pana la sfarsitul vietii ei. Are si un nume acest fenomen genetic: microhimerism.

Dupa nastere, intr-un mod miraculos, copilul pare sa ajunga sa isi protejeze mama

Care e efectul, totusi, asupra femeii? Aici, cercetarile sunt inca destul de departe de concluzii. Sunt oameni de stiintav care cred ca, mai degraba, celulele copilului o feresc pe mama de boli. Ca au un rol important in evolutia starii ei de sanatate. Si aici devine magic: e felul in care, se pare, se schimba rolurile: din protectoarea absoluta, mama devine cea protejata de copilul ei.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *